Album týždňa: Letherette – Last Night On The Planet

Album týždňa: Letherette – Last Night On The Planet

Zaujali už promo fotografiami, na ktorých skryli svoje tváre za známe tváre dua Hall & Oates na obale jednej z ich starších platní. Miešajú elektroniku, hip-hop, house, neboja sa experimentovať a asi najväčšie potešenie im robí byť nezaraditeľnými. Jeden z posledných tohoročných Albumov týždňa nahrala dvojica Letherette.

Richard Roberts a Andy Harber vyrastali vo Wolverhamptone a obaja sa narodili počas snehovej búrky, ktorá nedovolila ich matkám rodiť v pôrodnici, a tak prišli na svet obaja doma, v asi 30 minút chôdze vzdialených domoch. Teenagerské roky strávené futbalom a nasávaním hudby 60. a 70. rokov si nevedia vynachváliť: „Naše rodisko bolo zvolené tretím alebo štvrtým najhorším mestom planéty, tesne za nejakým brazílskym slumom. A to je úplne super, milujeme to. Nemohli by sme žiť v Londýne, tam sa deje priveľa vecí, nikdy by sme si nenašli čas si sadnúť a robiť vlastnú muziku,“ komentujú svoje začiatky Letherette.

Letherette chodili do tej istej školy ako Actress či Bibio a v začiatkoch im pomohla aj dnes už prehistorická sieť MySpace.com, na ktorej zaujali napr. Gillesa Petersona, DJa BBC a majiteľa nezávislého labelu Brownswood. „Mali sme perfektnú uvádzaciu party k výberovke Electric, na ktorú nás v roku 2010 Peterson zaradil. Všetci sa skvelo bavili a v tej chvíli nám zamrzol a už sa neprebral Ableton v laptope. S Gillesom za chrbtami sme si mysleli, že od hanby zomrieme,“ spomínajú Letherette.

Ako z učebnice moderného marketingu pôsobí informácia, že Letherette sa z náhodných DJov a domácich majstrov vypracovali k osobitejšiemu zvuku i tvaru až po náhľade zvonka, konkrétne po rozhovore s Gregom Edenom, ktorý predtým menežoval napr. Clarka či veterána Marka Pritcharda. Jedno si však ponechali: lásku k hudbe 70. rokov, ktorá je podľa nich vzdušná, bohatá a sexy.

Nevyšlo toho roku veľa albumov, ktoré by otváral pravý west coast rap, pokračovali by funkom a housom, vrcholili poctou osemdesiatym rokom a končili ambientom. Žánrová neukotvenosť, otvorený koniec, priveľa hudobných záľub? Možno tak trochu všetko dohromady, to je decembrový album Letherette.


Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame